Wateren

Wateren is het in het leggen van vers gekapt hout. Meestal gedurende negen maanden tot drie jaar met een maximum van vijf jaar. Hierdoor worden de in het hout aanwezige mineralen en voedingsstoffen in het water opgelost. Het gevolg is dat het hout duurzamer wordt omdat het hout een minder prettige voedingsbodem voor schimmels vormt. Door het wateren raakt het hout uitgewerkt, waardoor de balken en planken die ervan worden gezaagd minder werken en krom trekken. Dit is ook positief voor de duurzaamheid doordat minder kleine scheurtjes ontstaan waar water in trekt.

Iepen wordt bij ons gewaterd omdat dit de iepenspintkever doodt en het hout er harder van wordt. Bovendien wordt de kleur veel mooier. Daarnaast wateren wij lariks, douglas en grenen en hout van vruchtbomen.

Zagen

Hout wordt spoedig na het kappen of het wateren gezaagd. Hiervoor hebben wij onze eigen houtzagerij waarin wij hout tot grote lengten kunnen verwerken.

Wanneer wij de door u gewenste maat niet in voorraad hebben, kunnen wij uw hout op elke gewenste maat zagen.

Kantrechten

Wij hebben een machine die van ruw plaathout keurig rechte planken kan maken.

Drogen

Het op de juiste wijze drogen is de belangrijkste stap in de verwerking van hout. Hout wordt opgelat in onze droogloodsen die bij elkaar 4.000 m² beslaan. Afhankelijk van de dikte van het hout duurt het drogen 1 tot 10 jaar.

Wanneer u dit wenst, kunnen wij hout nadrogen in onze droogkamer.

Schaven en afkorten

Naar wens kunnen wij uw hout schaven en/of profileren.

Transport

Door de goede afspraken die wij hebben gemaakt met enkele lokale vervoerders, kunnen wij uw hout voor een acceptabel bedrag laten bezorgen.

Scroll naar top