Aanplant van inlands eiken

Twente, Salland, het Utrechtse kleigebied en de Omgeving van Breda zijn bekend om hun mooie eikenhout. In het algemeen is inlands eiken harder en taaier dan het bekende Franse eiken. Vandaar dat ons hout zeer geschikt is voor scheepsbouw en ander constructiewerk.
Ons inlands eiken geldt in de houthandel als inferieur. Niets is dus minder waar. Er zijn nu nog bossen in Nederland waaruit kwalitatief prima hout komt.

In de 17e en 18e eeuw was de behoefte aan scheepshout al zó groot dat men hout moest invoeren uit Westfalen, dat samengebonden in grote vlotten via de Rijn werd aangevoerd. Men plantte de eiken op 1m afstand van elkaar. Plantte men eikels, dan werd dat op richels gedaan (bijvoorbeeld het Liesbos bij Breda). Na de eerste dunning waren de jonge bomen geschikt voor bonenstaken en ander boerengeriefhout. Nu nog worden deze eikjes gebruikt els visbakens in de Waddenzee. Hiermee worden de mosselpercelen aangegeven.

Toepassingen van inlands eikenhout

Waren de bomen wat ouder en hadden ze een diameter bereikt van 10 à 16 cm en een lengte van 7-12m, dan werden ze gebruikt als fuikenstokken voor de palingvisserij. Palen van 20 cm doorsnee worden nog steeds in Zeeland als vloedkering gebruikt. In het oosten van Nederland en in Duitsland is het nog gebruikelijk om palen in vieren gekloofd als weidepaal toe te passen. Het is trouwens een milieuvriendelijker oplossing dan creosoteerde palen uit naaldhout.

Zaaghout van inlands eiken vindt zijn weg in meubels en in (parket)vloeren. Restauratîehout voor molens, schepen en kerken is nog steeds eiken. Het is soms zoeken, maar het is nog steeds in grote afmetingen te krijgen. De oudste Zeeuwse Hoogaars (een houten platbodem anno 1870) is gerestaureerd met een 16 m lange stam van een eik uit Wijhe, met een inhoud van 8 m³. Er zijn vier zwaarden uit gemaakt, waarvan twee voor de beroemde boeier Constander. Krom gegroeìd eikenhout wordt speciaal door ons verzameld om gangen en spanten van originele schepen te vervangen.

Wilt u inlands eiken kopen?

Wij hebben een zeer ruime voorraad in inlands eiken. Wij zagen de boom in de lengte zoals deze binnenkomt. De lengte varieert daarom van 2 meter voor bijvoorbeeld meubelen tot wel 10 meter platen voor de klassieke scheepsbouw.
De volgende dikten zijn gedroogd in voorraad: 27-35-42-52-65-80-100-120mm. Afwijkende maten kunnen wij altijd voor u maken.

Scroll naar top