Bekende Inlandse Houtsoorten

Vóór de Wereldoorlogen was onze houtbehoefte vrij gering en konden wij een groot deel van deze behoefte dekken met inlands hout. Momenteel is onze houthonger enorm en wordt deze voor een deel gestild met tropisch hout, met alle bekende nadelen. De kennis van toepassingsmogelijkheden van ons eigen hout is grotendeels verdwenen. Daardoor gaat veel waardevol hout verloren omdat wij niet meer weten waarvoor het kan worden gebruikt.

Deze tekst geeft een korte schets van toepassingen van inlandse houtsoorten in het heden en het verleden en maakt duidelijk dat hout van voornamelijk inheemse boomsoorten nog steeds heel veel bijzondere en nuttige toepassingen heeft.

Andere bruikbare soorten

Naast de links beschreven soorten met meestal een duidelijke stam, bestaan veel struiken waarvan het hout zeer bruikbaar is. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Taxus

Inlands Taxus is vanouds de houtsoort die vanwege zijn taaiheid voor bogen werd gebruikt. De Noormannen gebruikten het al als zodanig. In engeland was he een plicht een kerkhof te omringen met een taxushaag. Deze groeide vrij snel door alle eiwitten in de grond. Een luit (muziekinstrument) werd vroeger ook van taxus gemaakt. Men zaagde dan smalle stroken van 2cm, half wit (spint) half rood (kernhout) voor de bolle achterkant. Vanwege de kleur en het feit dat het geen hartscheuren heeft, is het voor houtdraaiers aantrekkelijk. Andere bomen met een groot kleurverschil tussen spint- en kernhout zijn goudenregen, vuilboom, fluweelboom en lijsterbes.

Vlier

Vlier werd gebruikt voor boetnaalden in de visserij.

Buxus

Inlands Buxus is vrij zeldzaam maar komt in oudere parken voor in flinke afmetingen. Het hout wordt gebruikt voor fluiten en schaakstukken. Het hout moet wel jarenlang langzaam, bij voorkeur in een kelder, gedroogd worden.

Andere ongebruikelijke houtsoorten die hun waarde hebben voor houtdraaiers en modelbouwers zijn hulst, zuilcypres (chamaecyparis), sering, liguster, klimop en jeneverbes.

Scroll naar top